Teadaanne
spordikihlvedude-vaartuse-arvutamine

Spordikihlvedude oodatava väärtuse arvutamine

Spordikihlvedude oodatava väärtuse arvutamine

Kuidas arvutada oodatavat väärtust spordikihlvedudega

Kihlveo oodatav väärtus (EV) näitab meile, millisele võidule (keskmiselt) panuse kohta me võime loota. Seetõttu on see kõige kasulikum arvutus, mida panustaja võib teha näiteks kihlveokontorite võrdlemisel. Kuidas siis EV arvutada – ja kuidas see mõjutab spordikihlvedusid?

„Oodatav väärtus“ (“Expected value” ehk EV) on summa, mille mängija võib eeldatavalt võita või kaotada, tehes paljukordselt panuse samade koefitsientidega. Näiteks, kui panustad mündiviskamisel 10 eurot kullile ja iga kord, kui tulemuse õigesti ära arvad, saad 11 eurot, on EV 0,5.
See tähendab, et kui teed aina uuesti sama panuse kullile, võid loota võita keskmiselt 0.50 eurot iga 10 eurose panuse kohta.

Kuidas oodatavat väärtust arvutada

Valem oodatava väärtuse arvutamiseks on suhteliselt lihtne – lihtsalt korruta oma võidu tõenäosus summaga, mille sa võid panuse kohta võita, ning lahuta tulemusest kaotuse tõenäosus, mis on korrutatud panuse kohta kaotatava summaga:

(võidu tõenäosus) x (võidusumma panuse kohta) (kaotuse tõenäosus) x (kaotuse summa panuse kohta)

Spordikihlveo oodatava väärtuse arvutamiseks saad mõne arvutuse abil ülaltoodud valemisse numbrid panna:

  1. Leia kümnendkoefitsiendid iga tulemuse (võit, kaotus, viik) jaoks
  2. Arvuta iga tulemuse jaoks võimalikud võidud, korrutades oma panuse kümnendkoefitsiendiga ja lahutades seejärel oma panuse
  3. Jaga 1 tulemuse koefitisiendiga, et arvutada selle tulemuse tõenäosus
  4. Pane andmed ülaltoodud valemisse.

Näiteks, kui Manchester United (1.263) mängib Wiganiga (13.500), ja viigi koefitsient on 6.500, võimaldab 10 eurone panus Wigani võidule potentsiaalselt võita 125 eurot, kusjuures selle sündmuse tõenäosus on 0.074 ehk 7.4%.
Tõenäosus selleks, et seda ei juhtu, on Manchester Unitedi võidu ja viigi tõenäosuste summa, ehk 0.792 + 0.154 = 0.946. Panuse kohta kaotatav summa võrdub algpanusega – 10 eurot. Seega näeb täielik võrdus välja niimoodi
(0.074 x €125) – (0.946 x €10) = -€0.20
EV selle kihlveo jaoks on negatiivne, mis tähendab, et iga panustatud 10 euro kohta kaotad sa keskmiselt 0.20 eurot.

Kuidas spordikihlveo oodatav väärtus meid aitab?

Pea meeles, et negatiivne EV ei tähenda, et sa kindlasti raha kaotad. Erinevalt mündiviskamisest on spordikihlvedude koefitsiendid subjektiivsed ja seega, kui sul õnnestub kihlveokontor üle kavaldada, võid tõenäoliselt raha võita.

Kui arvutad matši jaoks oma tõenäosuse, mis erineb koefitsientidest tulenevast tõenäosusest, võid näha, kust leida positiivne EV ja seega ka parim võiduvõimalus.

Näiteks annavad koefitsiendid mõista, et Wigani võiduvõimalus on ainult 7.4%. Kui arvutad (võib-olla kasutades sellist süsteemi, nagu Poissoni jaotus), et Wigani võiduvõimalus on 10%, suureneb Wigani võidule panustamise EV hüppeliselt 3.262 euroni.

Kihlvedude EV arvutamine annab panustajatele rohkem informatsiooni nende kihlveokontori väärtuse kohta. Kui madala marginaaliga kihlveokontoritel on EV-d -€0.20 ringis, on tüüpiliste kihlveokontorite jaoks tavaline, et EV on -€1.00 – iga 10 eurose panuse kohta kaotad sa tõenäoliselt 1 euro.

Vaata ka

nishni-novgorodi-staadion

Nižni Novgorodi Staadion – 2018 Jalgpalli MM

Nižni Novgorodi Staadion Mahutavus: 44 899 Lõpetatud: detsember 2017 Hind: $290 millionit Asukoht: Nišni Novgorod …